Kukurydza gnieciona – zastosowanie, właściwości i karmienie

Kukurydza jest popularną karmą wśród hodowców, którzy często wybierają ją jako główny składnik żywieniowy dla zwierząt. Jej właściwości sprawiają, że w wielu aspektach ma przewagę nad innymi popularnymi paszami. Ma największą wartość energetyczną spośród wszystkich zbóż, a to element bardzo istotny dla rozwoju zwierząt. Kukurydzę można podawać w różnych formach na przykład w formie kukurydzy gniecionej.

Jakie są właściwości kukurydzy gniecionej?

  • Jest karmą bardzo wysoko energetyczną, sama kukurydza już ma w sobie dużo wartości energetycznych, a proces gniecenia wydobywa jeszcze więcej tych wartości. Rozwijające się intensywnie zwierzęta hodowlane potrzebują dużo energii, więc jest to duża zaleta.
  • Kukurydza jest zbożem o dużej zawartości wody, dlatego po zbiorach musi być wysuszona. Jest to wada, ponieważ źle wykonane suszenie, może obniżyć jakość.
  • Jest pożywna oraz lekkostrawna, dzięki czemu zwierzęta dobrze ją przyswajają.
  • Posiada niezbędne składniki odżywcze, minerały, aminokwasy zapewniające pokrycie potrzeb żywieniowych organizmu, a także prawidłowe funkcjonowanie zwierząt.
  • Może być wzbogacona innym pożywieniem, które wzbogaci jadłospis zwierząt, ponieważ nie jest karmą kolidującą z innymi.
  • Występuje w różnych formach oprócz gniecionej również: mielonej, suchej, kiszonej, w całości, gniecionej kiszonej. Dzięki czemu można ją dopasować do konkretnych potrzeb zwierząt i wydobyć w ten sposób jeszcze więcej potencjału.
  • Zawiera dużo skrobi, cukrów oraz tłuszczy, a małą zawartość włókna.

Kukurydza gnieciona zastosowanie

Podstawowym zastosowaniem jest żywienie zwierząt hodowlanych. Forma gnieciona może być podawana zarówno w formie suchej, jak również formie kiszonej. Jest to karma często stosowana, podobnie jak inne formy kukurydzy. W dużej mierze dzięki wysokim wartością energetycznym oraz innym zaletą, jakie niesie ze sobą jej stosowanie.

Karmienie kukurydzą gniecioną

Kukurydza gnieciona jest paszą, którą można podawać wszystkim zwierzętom. Dzięki swoim właściwościom zaspokoi ich potrzeby, ale często lepszym rozwiązaniem jest konkretniejsze dopasowanie karmy do potrzeb. Kukurydzę gniecioną można podawać kurom, chociaż bardziej zaleca się dla nich formę mieloną. Gniecioną kukurydzę szczególnie w formie kiszonej często podaje się jako pasze dla bydła mlecznego. Ta forma dobrze się nadaje, ponieważ jest dobrze trawiona i przeżuwana. Część skrobi z pokarmu dostaje się do jelita cienkiego, gdzie jest trawiona i przetwarzana na wartościową energię, której zwierzęta potrzebują. Ma też wiele innych zalet jak duże wartości odżywcze.

Czy proces kiszenia gniecionej kukurydzy jest łatwy?

W większych ilościach potrzebny będzie odpowiedni sprzęt, który nie każdy posiada. Sam proces kiszenia kukurydzy gniecionej nie jest trudny, ale wymaga skupienia, ponieważ, źle wykonany lub potem źle zabezpieczony, może obniżyć jakość karmy lub spowodować jej całkowite zepsucie, przez co nie będzie nadawała się do spożycia, a to oznacza straty dla hodowcy.

Author: glorietta.com.pl