Najzdrowsze warzywo świata

Zawsze słyszeliśmy, że to szpinak jest najzdrowszym warzywem świata, okazuje się, że prawda jest całkiem inna.
A więc jakie jest najzdrowsze warzywo?
Niedawno amerykańskim naukowcom udało się dowieść, że to rukiew wodna.
Badania potwierdziły, że jej regularne jedzenie spłyca zmarszczki, poprawia stan skóry, wątroby, trawienie, samopoczucie i zmniejsza ryzyko nowotworów. Niestety nie jest ona spotykana w naturalnym środowisku, dlatego możemy ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością czy hipermarketach, istnieje również możliwość wyhodowania jej samemu na parapecie lub w ogródku.

Co dokładnie posiada w swoim składzie ta roślina?
Zawiera ona wiele witamin m. in.
Witamina C – 43 mg
Tiamina – 0. 090 mg
Ryboflawina – 0. 120 mg

Również w jej składzie znajdziemy wiele minerałów:
Wapń – 120 mg
Żelazo – 0. 20 mg
Magnez – 21 mg
Fosfor – 60 mg

Ale co najważniejsze roślina posiada w swym składzie glikozyd, który zarówno nadaje roślinie ostro-gorzki smak, ale również uważa się, że substancja ta ma działanie antynowotworowe.
Warto dodawać ją do zup czy po prostu zmiksować je na krem, dzięki czemu będziemy mogli ją przemycić do diety naszych dzieci,

Author: glorietta.com.pl